Σελίδες

Β΄ ΕΠΑΛ - ΦΥΣΙΚΗ: Ενότητα 2.5 Συνδεσμολογία αντιστατών (αντιστάσεων)

Στο link:
https://drive.google.com/file/d/1DExdSh0BvcFfbm_aHJwqlGneePRAel_n/view?usp=sharing μπορείτε να δείτε τις σελίδες 80-86 του βιβλίου όπου αναφέρονται τα θέματα για τη συνδεσμολογία αντιστάσεων. Ως αντιστάσεις μπορούμε να θεωρήσουμε γενικά οποιαδήποτε συσκευή είτε οικιακή (κουζίνα, θερμαντικό σώμα, λάμπα κλπ) είτε οποιαδήποτε άλλη συσκευή εφόσον η λειτουργία της στηρίζεται στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι τρόποι σύνδεσης δύο αντιστάσεων (συσκευών) είναι:
α. σε σειρά
β. παράλληλα

ΣΥΝΔΕΣΗ ΣΕ ΣΕΙΡΑ


Η σύνδεση αυτή έχει το χαρακτηριστικό ότι το ΙΔΙΟ ΡΕΥΜΑ σταθερής έντασης διέρχεται από κάθε αντίσταση διαδοχικά. Η χρήση αυτής της σύνδεσης βρίσκει εφαρμογή όταν θέλουμε να μοιράσουμε σε ΑΝΙΣΑ μέρη την συνολική παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και ηλεκτρικής ενέργειας σε διαφορετικές συσκευές.

ΣΥΝΔΕΣΗ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ



Η σύνδεση αυτή έχει το χαρακτηριστικό ότι κάθε αντίσταση (συσκευή) συνδέεται στην ηλεκτρική πηγή ανεξάρτητα με αποτέλεσμα κάθε συσκευή να τροφοδοτείται με ΙΔΙΑ ΣΤΑΘΕΡΗ ΤΑΣΗ. Η χρήση αυτής της σύνδεσης έχει εφαρμογή όταν π.χ. τροφοδοτούμε όλες τις συσκευές μιας κατοικίας με σταθερή τάση 220V ή όλες τις συσκευές ενός αυτοκινήτου (λάμπες, ανεμιστήρες κλπ) με σταθερή τάση 12V.

Εναλλακτικά μπορεί κάποιος να μελετήσει το διαδραστικό πείραμα του συνδέσμου https://phet.colorado.edu/sims/html/circuit-construction-kit-dc-virtual-lab/latest/circuit-construction-kit-dc-virtual-lab_el.html. Σε αυτό μπορεί κάποιος να "παίξει" κατασκευάζοντας ένα κύκλωμα και εισάγοντας αντιστάσεις/λαμπτήρες, μπαταρίες και καλώδια ώστε να μελετήσει τις περιπτώσεις των συνδέσεων σε σειρά ή παράλληλα.

Τελειώνοντας τη μελέτη προσπαθήστε να μελετήσετε τα παραδείγματα 5, 6 και 7(αυξημένης δυσκολίας).